kantoor P8

P8

Locatie: Antwerpen

Type: kantoor

Jaar: 2011

Bouwheer: P8-architecten

Opp: 140.00m²

Status: Opgeleverd

Medewerkers: David D'HulstP8 architectenLawrence Auwerx

Pictures
Afgewerkt
Uitvoering
Ontwerp
Plannen


Een voormalig restaurant gelegen in een binnengebied in het centrum van Antwerpen, vlakbij het Falconplein, werd omgevormd tot de kantoren voor P8-architecten. Bij de verbouwing waren er twee belangrijke uitgangspunten : De kwaliteit van het groene binnengebeid bewaren en het contact hiermee bevordende én een uitgedachte interne schikking van de verschillende kantoorfuncties. Zo werd er al vlug gekozen om alle niet strikt werkgerelateerde functies zoals eetruimte, zitruimte, keuken, sanitair en vergaderzaal op de gelijkvoers onder te brengen met direct contact tot het binnengebied. Alle werkplaatsen werden op de verdieping gehuisvest. Op deze manier wordt op de gelijkvloers een zeer aangename huiselijke sfeer gecreëerd. Het gebouw zelf was in zeer slechte staat en werd ingrijpend verbouwd. Zo werd de bestaande traphal die centraal zat en de hele ruimte ‘blokkeerde’ verwijderd en vervangen door een centrale vide. De wanden van de traphal warden over twee verdiepingen weggebroken. Op deze manier werd de donkere kern van het gebouw opengetrokken en omgevormd tot een open ruimte die de kern van het gebouw van een overvloed aan licht voorziet. De trap werd verplaatst en achter een nieuwe wand voorzien waardoor het kantoorgedeelte afgesloten kan worden van het gelijkvloers. De bestaande raamopeningen werden zowel op het gelijkvloers als op de verdieping aangepast. Op de gelijkvloers werden deze opengeslepen tot op de vloerpas. Op de verdieping werden deze verhoogd tot op werkbladhoogte zodanig dat hier aan de binnenzijde een lang bureaumeubel geplaatst kon worden. Aan de binnenzijde van deze raamopeningen werd zowel op de gelijkvloers als op de verdieping één groot schuifkader geplaatst met meerdere schuifpanelen. Dit langgerekt schuifraam is zo ontworpen dat indien de schuifpanelen worden opengezet deze volledig wegvallen achter de vaste muurposten. Op deze manier lijkt de gevel zich volledig te openen naar het binnengebied toe. Vermits deze ingreep ook werd doorgetrokken op de verdieping wordt elke werkplek zo voorzien van een eigen schuifraam dat in de zomer volledig opengezet kan worden. Al het meubilair in het kantoor werd ontworpen door de architecten zelf. Zo werd er op de verdieping één langgerekt bureaumeubel geplaatst. Dit bureaumeubel wordt door middel van verhoogde ‘blokken’ ingedeeld in verschillende werkplekken. Deze blokken zorgen voor privacy tussen de verschillende werkplekken en dienen als opbergkasten voor de verschillende dossierkaften. Ze zijn ook zodanig ontworpen dat ze het ideale formaat hebben om een A0-plan op open te leggen en dit rechtstaand te bespreken of te controleren. Aan de achterzijde van deze blokken is de verwarming ingewerkt alsook alle bekabeling voor de verschillende computers.